8 sätt att slåss mot plasten i haven

Haven fylls av plastskräp som inte bryts ned på väldigt lång tid, vilket påverkar djur och växter. Men vi blir allt fler som får upp ögonen för vad som händer under ytan. Här är tio tips på vad vi kan göra åt saken.

1. Plocka upp plasten 

Det vet du, så klart, men uppenbarligen inte alla. Visste du också att majoriteten av skräpet som så småningom hamnar i haven har slängts på land? Och att hälften av skräpet vi slänger består av fimpar, som innehåller – just det – plast.

Allra bäst är förstås att materialåtervinna plasten (dock ej fimparna). Trots att svenskarna har blivit mycket bättre på att sortera sina sopor är det fortfarande en hel del plast som inte når återvinningsstationerna. Att göra nya plastgrejer av gammal plast är både klimatsmart och kan minska skräpet i våra hav.

Tänk på att bara slänga just förpackningar i den vanliga plastinsamlingen och annan plast vid kommunens återvinningscentraler. Tyvärr innehåller många plastprylar farliga kemikalier, som flamskyddsmedel eller mjukgörare, vilket gör dem omöjliga att materialåtervinna. Naturskyddsföreningen kämpar för ett stopp för farliga kemikalier i all plast!

2. Köp begagnade kläder och tvätta lagom ofta.

När du tvättar fleece och andra syntetkläder, som akryl och polyester, lossnar mikroplaster. Även om reningsverken tar bort majoriteten av mikroplasten åker stora mängder ut i haven. Att vädra och ta bort enstaka fläckar med våt trasa i stället för att tvätta funkar ofta finemang.

Tänk på att fylla tvättmaskinen och skippa sköljmedlet när du tvättar, så lossnar färre mikroplaster. De första fyra tvättarna av ett nytt plagg är värst, därför är det betydligt bättre att köpa begagnade kläder än nya. Läs mer om kläder och mikroplaster här.

3. Skippa mikroplast i hygienprodukter

Hud- och hårvårdsprodukter och smink är exempel på hygienprodukter som kan innehålla pyttesmå plastbitar. Syftet är att ge produkterna en härligt lyxig konsistens eller att ge ditt hår ett visst utseende. Men de här mikroplasterna kan rinna genom reningsverken och ut i haven, där de äts upp av djur som tror att de är mat.

Vill du hitta plasten i ditt badrum? Lek detektiv och granska innehållsförteckningen. Ser du ord som polyethylene, polypropylene, polyethylene terephthalate, polymethyl methacrylate och nylon bland ingredienserna så innehåller produkten plast. Välj istället produkter som är märkta med Bra miljöval, Svanen, EU Ecolabel, Cosmos organic eller Nature, så slipper du mikroplasterna. Läs mer om hygienprodukter här.

4. Byt ut tampar på båten

Har du slitna tampar på båten? Byt dem och återvinn de gamla, eftersom mikroplast lossnar från slitna tampar. Och när du ändå passar på att byta tampar kan du satsa på nya av hampa eller bomull så slipper du sprida sånt som naturen inte kan bryta ned.

5. Bli en plastnörd 

Läs på! Till exempel vår rapport Rätt plast på rätt plats där vi beskriver källorna till problemen och hur vi löser dem. Ta upp frågan med dina vänner och bekanta, så att fler får kunskap och blir engagerade.

6. Gå med i vårt havsnätverk

Hos oss träffar du 900 personer som brinner för havet. Vi diskuterar, utbyter kunskap och agerar. Du bidrar med den tid du har, det kan vara pyttelite eller mycket, och vi jobbar ideellt. Kontakta oss här.

7. Påverka politiken – bli medlem!

Med politiska beslut gör vi störst skillnad för haven. Det finns flera sätt du kan engagera dig politiskt. Det absolut enklaste är att gå med i Naturskyddsföreningen. Vi är politiskt obundna och debatterar, diskuterar och stångas med beslutsfattare både i Sverige och globalt. Vi är ca 200 000 medlemmar och ju fler vi är desto starkare blir vi.

Dela gärna den här filmen om plasten i haven:

FDHnYm8TpqM poster image

8. Minska shoppandet

Sist men inte minst, ett ganska självklart råd som handlar om källorna till plastsoppan – vi använder mer av planetens resurser än vad den tål. Fundera över om du behöver köpa så mycket nytt. Kan du ägodela istället? Ärva, hyra, låna, köpa second hand? Minska på engångsplasten? Kanske ta med en egen kopp till take away-drycken? Frågor som många av oss säkert behöver ställa oss själva lite då och då.

Bli medlem och stöd arbetet för natur och miljö

Vi behöver dig som vill ge naturen en röst och som vill se en miljöpolitik som tar naturkrisen på allvar. Varmt välkommen att bli medlem Sveriges största miljöorganisation. Tillsammans gör vi skillnad!

Naturskyddsföreningen arbetar för:

  • att bromsa klimatförändringarna
  • bevarande av biologisk mångfald
  • friskare hav och vatten
  • ett hållbart och ekologiskt jordbruk
  • att minska miljögifterna i vår vardag
  • ett hållbart skogsbruk och skyddande av värdefulla skogar. 

Utöver ditt värdefulla stöd ger ett medlemskap dig vår medlemstidning Sveriges Natur, tillgång till gratis aktiviteter, rabatt på tågresor med SJ och mycket mer.

natur, solnedgång, landskap, insamling, bli medlem, marknad, sjöar, skymning, berg, skog, CTA

Stå upp för naturen

Vi behöver dig som vill ge naturen en röst och som vill se en miljöpolitik som tar naturkrisen på allvar. Tillsammans gör vi skillnad!

Bli medlem
Gillas av 4

Relaterat innehåll